Cozonac pufos fără lapte, fără oua și fără frământare


Bine ati revenit, ca tare bine ati nimerit și de data aceasta.

Cozonacul este o dintotdeauna o provocare. Un cozonac bun trebuie sa fie pufos, sa se rupă in fasii, umplutura doar sa-l completeze frumos. Însă, ca sa-l faci fără oua și fără lapte, este și mai provocator și destul de greu de realizat, mai ales dacă nu știi câteva trucuri care fac un aluat vegan/de post sa fie pufos. De când cu restricțiile alimentare, am început sa fac multe aluaturi și cocaturi, unele mi-au ieșit, altele nu, așa ca acele greșeli m-au învățat asta: grăsimea multă și cantitatea mare de zahar nu ajuta aluatul sa crească și fac ca produsul final sa fie tare, deloc pufos. Cu aceste reguli descoperite din greșeli, am pornit in realizarea propriei retete de cozonac pufos fără oua și fără lapte. In plus, nici nu necesita frământare. Eu cantitățile le masor de cele mai multe ori cu cana, imi este mult mai la indemana decât cântarul și niciodată nu am dat greș, însă de data aceasta am si măsurat cantitățile. Pentru 2 cozonaci aveți nevoie de:

  • ingrediente:
  • 2 cani lapte de migdale (700 ml)
  • 100 gr unt unt vegan/margarina
  • 150 gr zahar tos
  • 4 cani de faina aprox 1 kg
  • 1 cana faina pentru modelare
  • coaja de la 2 lămâi și 2 portocale
  • 1 esența de vanilie
  • Praf de sare
  • 25 gr drojdie proaspăta
  • Umplutura:
  • 4 linguri cu vârf Cacao
  • 600 gr nuca foarte fin măcinată
  • Mix fructe confiate/uscate
  • 200 ml miere
  • Esența de rom
  • 4-5 linguri de lapte vegetal

Mod de preparare:
Intr-un castron încăpător puneti laptele, zaharul ai drojdia proaspăta sfărâmată și amestecați bine. Lăsați 5-10 minute amestecul. Adaugati apoi esența, coaja de lămâie și portocala, apoi treptat faina. Frământați cu o lingura. Aluatul este unul lipicios. Topiți untul/margarina, turnati peste aluat și începeți sa frământați cu mâna, pana se încorporează grăsimea. Când s-a incorporat, aluatul este tot lipicios, îl acoperiți și-l lăsați la un loc cald sa crească pentru 30-40 minute. Eu am aprins cuptorul gol și când temperatura din el a crescut usor, am oprit cuptorul și am introdus aluatul.

Cât creste, pregătiti umplutura. Cu ajutorul unui robot, maruntiti fin nuca. Transferați-o apoi intr-un castron și adaugati mierea, cacao, esența de rom și 3 linguri cu lapte vegetal. Dacă umplutura este prea groasa, mai adaugati lapte vegetal și amestecați foarte bine. Nu trebuie sa fie lichida, însă nici foarte groasa pentru ca nu se va putea întinde usor peste aluat.

Dupa 30 de minute am verificat aluatul și acesta își dublase deja volumul, deci era gata. Acesta arata ca in poza atașata, deci foarte lipicios. Da, se lucrează puțin mai greu cu el, însă așa trebuie sa fie pentru a fi cozonacul pufos. Pregătiti blatul de lucru pe care presărați din belsug faina. Puneti putina faina peste aluatul din castron și transferați-l pe blatul de lucru. Frământați-l usor cu mâinile date prin faina, aplatizati-l usor pentru a mai sparge din bulele mari. Împărțiți aluatul in jumătate. O jumătate o puneti in castron, iar pe cealaltă începeți sa o întindeti cu sucitorul. Nu uitati, presărați faina ca acesta sa nu se lipească de blat, de mâini și de sucitor. Când ați reușit sa-l întindeti intr-o grosime cât degetul, și lung cât tava in care îl veți coace, începeți sa puneti umplutura.

Repartizați uniform umplutura și presărați fructele confiate/uscate. Începeți sa rulați. Sigilați capetele și cu un cuțit ascuțit taiati rulada astfel formată, in doua bucăți pe lung. Așezati Jumătățile de rulada cu partea cu umplutura orientata in sus(pentru a nu se scurge umplutura). Începeți cu grija sa împletiți cele 2 jumătăți, întodeauna partea cu umplutura sa fie orientata in sus. Când ați format cozonacul, îl transferați cu grija in forma de cozonac tapetata cu ulei și faina. Procedați la fel și cu cealaltă jumătate de aluat.

Încălziți cuptorul la 180 de grade. Cât cuptorul se încălzește, cozonacii vor mai creste in forme puțin. Ii dați la cuptor pentru 45-50 de minute sau pana se rumenesc frumos și gata-s cozonacii noștri. Sunt aromati, pufoși și dulci. Sunt minunați! Ii scoateți din forme și ii taiati când aceștia se răcesc. Se pastreaza pufoși cateva zile. Pofta mare!

P.S Dacă aveți nevoie de îndrumare, va rog sa-mi scrieți aici sau pe Pagina de Facebook: “ Orizonturi culinare pentru alergici”, la care va îndemn sa va abonați dacă vreți sa descoperiți Rețete noi.


!!!Conform dreptului de autor, copierea și distribuirea rețetelor fără citarea sursei este interzisă.

Publicitate

4 gânduri despre „Cozonac pufos fără lapte, fără oua și fără frământare

  1. Buna ziua, imi spuneti, va rog, daca pot sa inlocuiesc laptele de migdale cu cel de cocos? Si cu ce as putea sa inlocuiesc zaharul? As vrea sa manance si copilul de 1 an si 9 luni. O zi buna!

    Apreciază

    1. Buna ziua. Sigur e foarte bun și laptele de cocos la cutie, nu la conserva, iar zaharul sa-l înlocuiți cu zahar de mesteacăn (nu cu miere sau zahar de cocos). In umplutura puteți pune miere

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: