Portokalopita vegana. Placinta cu portocale,fără lactate și fără oua.


Bine ați revenit, ca bine ati nimerit! V-am mai spus ca sunt o pofticioasa și gurmanda, și ca de când cu restricțiile alimentare, de pofta și mare pofta, am reinterpretat multe feluri de mâncare pe care le devoram înainte de a naște. Așa am făcut și cu aceasta minunata prăjitura: Portokalopita. E un fel de placinta cu portocale originara din Grecia. Rețeta este cu iaurt și oua. Eu am făcut-o cu lapte vegetal și fără oua. Poate ca la textura diferă puțin, dar la gust…este curcubeu pe cerul gurii. Este o rețeta extrem de ușoară și rapida. Dacă vreți sa le dați și copilașilor, folosiți doar miere, dar foarte putina. Eu am făcut-o, deocamdată, doar pentru poftele mele 😅. Sa trecem la treaba:

  • Ingrediente:
  • 1 pachet de foi de placinta
  • 5 linguri rase de griș
  • 400 ml lapte vegetal sau iaurt
  • 150 ml ulei
  • 250 ml suc proaspăt de portocale
  • 150 gr zahar
  • 2 plicuri cu coaja de portocala
  • Sirop:
  • Suc proaspăt de portocale 250 ml
  • 3 linguri cu vârf de miere


Mod de preparare:
Începeți cu foile. Eu am avut foi congelate de placinta(fără urme de lapte ai soia) pe care le-am lăsat sa se decongeleze, apoi, sul fiind, le-am taiat in fasii(iertati-ma! Eram pe graba și n-am făcut poze). Le punem intr-o tava mare răsfirandu-le și le băgăm la cuptor la 160 de grade, pentru a se usca. După ce au devenit uscate și crocante, le scoatem din cuptor și le sfărâmam in bucăți mai mici intr-o tava mai mică. Apoi facem crema sau umplutura, cum vreți voi s-o numiți. Puneti intr-un castron laptele, uleiul, zaharul, cucul de portocale și coaja. Amestecați pana se topește zaharul. Când s-a topit, adaugati in ploaie, amestecând cu un tel, grișul. Lăsați vreo 5 minute Combinația aceasta, pana se mai umfla grișul si dați cuptorul sa se încingă la 180 de grade. Puneti peste foile de placinta amestecul lichid, iar unde vedeți ca e prea mult griș, încercați sa-l răsfirați. Amestecați puțin foile, ca grișul sa se așeze uniform. Băgați tava la cuptor pentru 40-50 minute, pana se rumenește.

Cât sta placinta la cuptor, faceti siropul. Puneti mierea in sucul proaspăt de portocale, intr-o cratita pe foc. Lăsați sa fiarba siropul 10-15 minute. Pentru un plus de aroma, puteți adauga, dacă nu va servi și copilul, putina esența de portocale.
Turnați acest sirop imediat cum scoateți din cuptor, tava cu placinta, pe care o taiati in prealabil.(ca in poza atașata).

E gata prăjitura noastra. Rece de la frigider e wow! Nu este un desert cu putine calorii, dacă respectați întocmai gramajele de zahar și miere, însă e un desert pe care merita sa-l mancati măcar o data pe an. La final va dau și un pont: Dacă o vreți aerată, nu mai puneti griș, însă foile trebuie sa fie mărunțite bine. Pofta mare!

P.S Dacă aveți nevoie de îndrumare, va rog sa-mi scrieți aici sau pe Pagina de Facebook: “ Orizonturi culinare pentru alergici”, la care va îndemn sa va abonați dacă vreți sa descoperiți Rețete noi


!!!Conform dreptului de autor, copierea și distribuirea rețetelor fără citarea sursei este interzisă.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: